Enerji etüdü, bina ve sanayi tesislerinin enerji tüketimleri ve enerji ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanan, tesislerin enerji tasarruf potansiyellerini, atık ısı ve sera gazı salımlarını ölçerek, gereken tedbirleri teknik ve ekonomik açıdan ortaya koyan uygulamaların bütünüdür.
Enerji etüdü iki aşamadan oluşur. Bu aşamalardan ilki ön enerji etüdüdür. Ön enerji etüdü ile işletme ya da binadaki enerji ihtiyaçları belirlenerek, tüketilen fazla enerjinin önlenmesi ya da geri kazanılma potansiyelleri belirlenir.Daha sonra detaylı etüt çalışmaları ile gereken tasarruf miktarları için uygulanabilecek önlemler, iyileştirmeler, bu uygulamaların maliyetleri ve geri dönüş süreleri hesaplanır. Ön Enerji Etüd raporu sonucunda elde edilen veriler yardımı ile ikinci aşama olan detaylı enerji etüdü için gerekli görülen veri toplama, ölçme çalışmaları ve bu çalışmaların hedefleri ve programları oluşturulur.
![]() Ön enerji etüdü ile bina ya da sanayi tesislerinde enerji tüketim alışkanlıkları ve enerji kayıpları belirlenip enerji tasarrufu ve enerji verimliliği uygulamalarının yapılacağı alanlar belirlenir. |
![]() Detaylı etüt çalışmaları ile gereken tasarruf miktarları için uygulanabilecek önlemler, iyileştirmeler, bu uygulamaların maliyetleri ve geri dönüş süreleri hesaplanır. |
Sanayi Tesislerinde Enerji Etüdü
Bir tesisin enerji verimliliğinin değerlendirilmesi, enerji tasarrufu imkanlarının belirlenmesi ve gereken projelerin uygulanması için Enerji Etüdüne ihtiyaç vardır. Ön enerji etüdü sırasında işletmenin bütün birimleri dolaşılarak enerjinin boşa harcandığı kaynaklar, kötü yalıtım, buhar, su, yakıt sızıntıları, çalışmayan ve verimsiz çalışan bütün ekipmanlar belirlenir. Gerekirse anında ölçümler yapılır. Ön enerji etüdü raporu sonucunda tesiste mümkün olabilecek enerji tasarrufu imkanları ortaya çıkarılır. Tesiste detaylı enerji etüdü ihtiyacı olup olmadığı belirlenir.
Ticari Binalarda Enerji Etüdü
Binalar sanayiden sonra enerjinin en çok tüketildiği ikinci alanlardır. Binalar, konutlar ve ticari binalar olarak iki gruba ayrılabilir. Ticari binalar; iş merkezleri, rezidanslar, alışveriş merkezleri, eğitim merkezleri, oteller, sağlık merkezleri, fabrikalardaki yönetim binaları gibi orta ve büyük ölçekli yapıları kapsayan binalardır.
Ticari binalar çok sayıda insanın bir arada yaşadığı hacim olarak oldukça büyük binalardır. Dolayısı ile ticari binalar için uygulanacak enerji verimliliğini artırıcı projeler enerji tüketimi ve enerji tüketiminden kaynaklanan işletim maliyetlerinin azaltılmasında hayati önem taşır.
Konut Enerji Etüdü
Konut ve evler insanları dış ortamın olumsuz etkilerinden ve olası tehlikelerden korumak için barınma amacı ile yapılmış binalardır. İnsanoğlu yüzyıllardır içinde bulundukları dönemin koşullarına göre farklı mimarilerde inşa ettikleri konutlarda yaşayıp günlerinin büyük çoğunluğunu bu alanlarda geçiriyorlar. Gelişen teknoloji ve hayat standartlarını artırmaya yönelik uygulamalar klasik konut anlayışında köklü değişikliklerin meydana gelmesine neden olurken, evlerde bulunan enerji ile çalışan araç ve gereçlerin kullanımının yaygınlaşması evlerin eskisinden daha da fazla enerji tüketen yapılar olmasına neden olmaktadır.
Konutlar enerji tüketiminde hiç de azımsanamayacak bir yüzdeye sahiptirler. Türkiye’de son dönemlerde yapılan araştırmalar konutlarda kullanılan enerjinin toplam enerji tüketimindeki oranının% 20’den daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Tam da bu noktada konutlarda yapılacak enerji verimliliği uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Konutlarda harcanan enerji miktarının azaltılabilmesi için enerji etüdü yapılmasına ihtiyaç vardır. Konutlarda yapılacak enerji etüdleri ile konutlarda enerjinin boşa harcandığı alanlar ve kayıpların oluştuğu bölümler tespit edilerek, bu alanlarda yapılacak enerji verimliliği uygulamaları ile % 20’ye varan enerji tasarrufu sağlanabilir.
Yapılan Ölçümler
Detaylı enerji etüdü ile ön etütte belirlenen alanlarda periyodik ölçümler yapılır. Enerji kayıplarının olduğu bölümler ile enerjinin verimli kullanılmadığı alanlar belirlenir. Bu ölçümler detaylı ölçümlerdir ve neticesinde sistemlerin enerji tüketimlerini hassas olarak belirlemek mümkündür.
Enerji Etütlerinde Kullanılan Ölçü Aletleri
- Termal Kamera
- Baca Gazı Ölçüm Cihazı
- Elektrik Enerji Analiz Cihazları
- Ultrasonik Ses Seviyesi Ölçer (Buhar Kapanı Test)
- Ultrasonik Debimetre
- İnfared Sıcaklık Ölçer (150C – 3000C)
- Pervane Tip ve Telli Tip Hava Hızı Ölçerler
- Takometre
- Desibelmetre
- İletkenlik Ölçer
- Ortam, Yüzey ve Daldırma Tip Sıcaklık Ölçer
- Nem Ölçer
- Pens Ampermetre
- U Katsayısı Ölçer
- Lüksmetre
- Toprak Direnci Ölçer
- Veri Kaydediciler
Enerji etüdü tamamlandıktan sonra tesiste enerji tasarrufu için gerekli olan iyileştirme çalışmaları talep doğrultusunda uygulanır. Alınacak önlemler ve yapılması gereken tasarruf sağlayıcı uygulamalar ile sanayi tesisinde verimlilik artırıcı proje, talep doğrultusunda hazırlanır. Bir kuruluşta enerji yönetimi programını sürdürmek, kuruluşun enerji giderlerinin %1-2’sine denk gelirken bu sayede enerji tüketimi %10–40 arasında azaltılabilir.
Otel, hastane, okul, üniversite ve alışveriş merkezleri gibi ticari binalar için yapılacak enerji etüdü neticesinde, talebe göre hazırlanacak verimlilik artırıcı projelerle %30’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir.